Ses Sistemleri İyileştirme Önerileri

Ses Sistemleri İyileştirme Önerileri

Bölüm 12 : Elektrik Tweak' leri



Elektrik , elektrik , elektrik…

Araba için benzin ne ise , bir hiend sistem için de elektrik odur. Kalitesiz benzin ile araban seni yolda bırakır. Burada da durum aynıdır.

Hatta ben diyorum ki , sistemin hiend olmasa da  , her şartta elektriğe mutlaka önem vermelisin. Maça 1-0 önde başlarsın. Çıkan sonuca sen de inanamazsın.

Ancak çözünürlüğü iyi bir sistemin varsa aşağıdaki yazacaklarımı hissetmek için çok büyük paralar harcaman gerekmiyor.

Elektrikle ilgili yapacağın tweak’lerde genelde ilk hissedilen  artan arka plan sessizliği olur. Ve buna bağlı olarak , zincirleme etki ile sistemde bir çok parametrenin de iyileştiğini yavaş yavaş fark etmeye başlarsın.

-Enstrümanlar arası ayrışımın artışı , çok daha net olarak sınırlarının ve yerlerinin belirginleşmesi ,

-Sunumun daha temiz hale gelmesi , buna bağlı olarak detaylardaki artış,

-Her frekansta olmak üzere özellikle bas seslerde etkileyici bir toparlanma (tokluk) , güçlülük hissi,


-Hoparlörün kendini kaybedişindeki başarı oranının artması,

-Sahne kriterlerindeki kalitenin artışı , sahnenin daha belirginleşmesi,

ulaşacağın noktalar olacaktır.

Yapılacak şeyler o kadar net ve basittir ki.  Hatta ucuz…

Sadece bir kerelik bir uğraşı gerekiyor. Sonrasında süreceğin keyfi düşün ve aşağıda yazacaklarımı lütfen dikkatle oku.

 


Kapı Önü Odyofil Sigortası



Evinin girişinde bir sigorta kutusu bulunuyor. Hani sigorta atınca ilk gidip orayı kontrol ediyorsun ve atmışsa anahtarını kaldırıyorsun. İşte öncelikle o sigorta kutusunda senin sistemini hangi sigorta anahtarının beslediğini deneme yanılma ile bulman gerekiyor. Onu saptadıktan sonra değerine bakarak , piyasada bulunan odyofil sigortalardan birini sipariş edebilirsin. Bir elektrikçi çağırıp aşağıdaki diğer maddelerle birlikte topluca uygulatabilirsin. Bu arada elektrikçinin garip bakışlarına çok takılma.

 


Elektrik Hattını Diğer Ev Aletlerinden Ayırmak



Elektrikçi madem eve geldi , hemen bir kontrol yaptırmalısın. Eğer sistemini besleyen elektrik hattına , evin diğer elektrikli aletleri de (buzdolabı , fırın vs…) bağlı ise , bunların mutlaka başka bir elektrik hattına yönlendirilmesi gereklidir. Kısaca yeni bağlanacak olan odyofil sigortasından sadece müzik sistemin beslenmelidir ve elektrik hattı diğer ev cihazlarından bağımsız ve ayrı olmalıdır.  


Duvar İçi Kablolama ve Topraklama



Oturduğun binanın ya da evin elektrik tesisatının kalitesinden ne kadar emin olabilirsin ? Belki de 30-40 senelik binada oturuyorsun ? Odyofil sigortanı taktın ve diğer elektrikli cihazlarını da ayırdın diyelim. Peki elektrik kapıdan eve stabil şekilde girdikten sonra yine gayet kalitesiz ve yorgun kablolardan ilerleyerek prize kadar gitmeyecek mi ?Bu sebeple senin sigorta kutusundan , sisteme elektriği aldığın prize kadar elektrik tesisatını da (duvar içinden ya da dışından) odyofil elektrik kabloları ile değiştirmen çok büyük fark yaratacaktır. Hatta bu hattı şu anda bir çok binada olmayan şekilde “topraklı” yaptırırsan , sisteminin güvenliğini de sağlamış olursun.  Kablonun tipine göre ses ile oynayabileceğini de artık söylememe gerek yok sanırım. Eğer bu anlattıklarımdan sonra şimdi de tüm binanın elektrik tesisatına aklın takıldıysa çok düşünme. O konuda yapılabilecek çok bir şey yok ancak şu ana kadar yaptıkların bile inan sistem performasına çok şey katacak.


Odyofil Duvar Prizi



Duvar prizi , sisteme elektrik veren bir istasyondur. Bu istasyonun malzeme kalitesi her ekipmanda olduğu gibi burada da önemlidir. Çünkü amaç eğer elektriği evin girişinden cihazlara kadar en stabil ve temiz şekilde götürmek ise , duvarında bulunan piyasa prizlerini kaldırıp atman gereklidir. Bu iş için özel imal edilmiş odyofil prizlerini kullanmalısın. Bu prizlerde kullanılan iletkenler ve malzemeler tahmin edebileceğin gibi piyasa prizleri ile karşılaştırılamaz bile. Yine kullanılan iletkenlerin tipine bağlı olarak seste farklılıklar yakalama şansına sahipsin. Gold prizlerle skalada sıcaklık ve gövde tarafına , rodium prizlerle ise detay ve köşeli , tok sunum tarafına yaklaşırsın.

 


Çoklayıcı Priz Tweak’leri



Çoklayıcı priz elektrik hattının yine çok önemli parçalarındandır. Duvar prizinden alınan elektrik tüm sistem ekipmanlarına  , buradan dağılır. Ve bu aletin kalitesi bir çok şeyi belirleyebilir. Piyasada bulunan , teknomarketlerde satılan ,  filtreli çoklayıcı prizlerden bahsetmiyorum. Bahsettiğim daha özel hiend aletlerdir. Bunlar teknomarketlerde bulunmaz. Bu iş için özel üretilmiş odyofil markalar bulunmaktadır. Shuko’sundan , kablosuna , içindeki vidasından , parçalarının iletkenliğine kadar kullanılan tüm malzemeler özeldir. Etrafı metal ya da ağır kasa kaplıdır. Çünkü kasa stabil olmak durumundadır. 

Eğer böyle bir çoklayıcı prizin varsa bunu öylece yere bırakmamanı öneririm. Yapabileceğin bir çok tweak bulunmaktadır. 

-Yere ya da duvara sabitleyebilirsin. Beton gibi sıkı olmalı. 

-Bunu yapamıyorsan kasayı daha da stabil hale getirmek ve ağırlaştırmak için , tüm kasanın etrafını abanoz gibi sert bir ahşap ile kaplayacak şekilde sarabilirsin. 

-Eğer yere koyacaksan altına spike , manyetik rezonatör ya da üstüne shukoların hemen yanına denk gelecek şekilde kablo rezonatörü koyabilirsin.

 

Benim yaşadığım tecrübede , resimde gördüğün metal kasanın her tarafını (sadece prizler açıkta kalacak şekilde) abanoz küplerle sarmıştım. Çoklayıcı priz öyle bir hale gelmişti ki , küçük bir bebek ağırlığına ulaşmıştı dersem ne demek istediğimi daha net anlatabilirim umarım. Bu hali ile altına da spike koyarak denediğimde aldığım ses şu şekilde olmuştu. Eski haline göre bariz ;  

Çok tok ve sıkı vuran, gövdesi hafif azalmış , daha odaklanmış hissi veren bir ses.

 

Elektrik Filtresi



Elektrik filtrelerine genelde mesafeli yaklaşmışımdır. Felsefe olarak bir sisteme filtre girmesine çok sıcak bakmayanlardanım. Sanırım dönem dönem yaşadığım olumsuz tecrübelerden olsa gerek. Ancak bu düşüncemi en azından nihayete erdirmememi sağlayan örnekler de yok değil.  

Bazı elektrik filtreleri benim bu görüşümün tersine o kadar başarılı işler çıkarabiliyor ki  , resimdeki gibi onu getirip sistemin giriş kapısına yerleştirebiliyor ve böylesine kritik bir görev verebiliyorsun. Bu sana ne getiriyor.  

HD görüntü.   

Nasıl yani dediğini duyar gibiyim ? Şöyle ; bu aleti denemek için TV’e taktığımda , SD görüntünün netleştiğini , renklerin doygunlaştığını gördüm dersem ne demek istediğimi anlayacaksın.


Bunun ses üzerindeki yansıması tabii ki daha muazzam seviyede oluyor. Temiz bir elektrik demek , arka planı daha kararmış bir ses demektir. Bu da sana sisteminin , enstrümanlar arasındaki o ayrışmışlık hissini , mikro detayları , sahnenin tüm kazanımlarını , rahat , zorlanmadan sunacağı anlamına gelir.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.