Ses Sistemleri İyileştirme Önerileri

Ses Sistemleri İyileştirme Önerileri

Bölüm 8 : Cihaz Tweak’leri / Cihaz Ayakları


Olmazsa olmaz tweak aletlerindendir. Bir sistemde prensip olarak elektronik cihazların hepsinin altında bir cihaz ayağı bulunmalıdır. Bunun tipine  sisteminin ihtiyacına göre sen karar vermelisin. Çünkü yapıldıkları metaryale ve tasarıma göre cihaz ayaklarının titreşimi iletme ve yönetme şekli ve bunun sisteme cevabı farklı olmaktadır.  

Tüm cihazlarında tek tip ayak kullanmak yerine bir takım kombinasyonlar da senin için çözüm olabilir. Örneğin amfinin altında metal ayak kullanırken , CD player’ının altında ahşap ayak kombinasyonu senin hoşuna gidebilir. Bunlara deneme yanılma ile ancak sen karar verebilirsin.  Bu genel kural diğer tüm tweak yöntemleri için de geçerlidir unutma…  

Buna göre ; 

Metal Ayaklar :  Seste ferahlama hissi almak , üstleri daha açılmış;  basları daha köşeli , tok ,  sıkı ; sound’u keskin hatlarla ve köşeli hissetmek için kullanabilirsin. Sahneye de böylelikle dolaylı ve olumlu etkisi vardır.


Ahşap Ayaklar : Analitik olan sesi daha organik ve sıcak hale getirmek için kullanabilirsin. Tok ve keskin hatlarla vuran altlar yumuşar ve hafif talaşlanır. Üstlerdeki rahatsız edici sivrilikler törpülenir. Orta sesler sıcaklaşır.


Metal Bilyalar : Etkisi metal ayaklar gibidir ancak metal ayaklar kadar keskin olmamaktadır. Çünkü metal ayaklardaki spike (çivi) sistemi ile bilyadaki dokunma yüzeyi karşılaştırmada tasarıma göre farklılıklar gösterebilir. Genelde kaliteli metal ayaklarda , her iki parça birbirine iğnesel bir noktadan dokunur. Bu çok başarılı bir titreşim yönetimi sağlar. Bilyalarda ise dokunma yüzeyi  daha geniş olmaktadır. Ve küre yapısı nedeniyle bu yüzeyden 2 adet bulunmakta ve mikro anlamda salınıma müsait bir yapısı bulunmaktadır. Bu da titreşimi metal ayaklardan daha farklı şekilde yönetmesini sağlamaktadır. Sonuçta kendisi de metal olan sert bir ürün olduğunu unutmamalısın.


Ahşap Toplar: Etkisi ahşap ayaklar gibidir ancak ahşap ayaklar kadar keskin olmamaktadır. Metal bilyalar için ne söyledi isem aynısı ahşap toplar için de geçerlidir...


Lastikli-Salınımlı Ayaklar:  Tasarımı ilginç ayaklardır. İki parçadan oluşur. Lastik yardımıyla ve cihaz ağırlığının etkisiyle , cihazın salınması sağlanır.Daha iyi salınma için lastik oringlerin kalınlığını ve cihazın ağırlığını iyi ayarlamalısın. Titreşim lastik oringlerde , diğer ayaklara göre daha efektif sönümlendiği için (ve ek olarak salınım etkisi ile) sahnesel anlamda olumlu etkilerini duyabilirsin. Ancak detayları artırma ya da yumuşatma konusunda diğer yöntemlerle kıyaslanamaz. Ara bir seçenek olarak değerlendirilebilir. Altına çeşitli malzemeler koyarak etkiyi farklı noktalara çekebilirsin. Diğer ayaklarla ve tweak’lerle çok uğraşmayacağım , optimal olarak bana yetecek bir ayak istiyorum dersen , bu ayakları öneririm sana. Bu ayakları bazı programların “otomatik ayar” modu gibi düşünebilirsin. Bu mantıkla ”uzman kullanıcı ayarı” modu için  diğer tweakleri ve yöntemlerini kullanmalısın. 

 
Hibrit  Ayaklar : Malzeme olarak yapısında farklı metaryaller bulunan ayaklardır. Hem yumuşak , hem sert , hem metal , hem lastik ihtiva eden bu ayaklar etki olarak , kullandıkları metaryallerin  etkilerini bir karışım olarak sese katarlar.
 
Bunları deneme yanılma yapmadan sistemine ekleyemezsin. Ancak şunu söyleyeyim. Tüm ayaklar içinde en majör etkileri hep hibrit ayaklarda duymuşumdur. Etkisi hoşuna gitsin ya da gitmesin…
 

Örneğin yukarıdaki resimdeki sanıyorum seramik ve metal karışımı olan bu şık ayaklar , bas kontrolü ; detayları parlatmadan artırma ve sahne katkıları anlamında diğer ayaklarımın yanında çok daha başarılı idi…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.