Ses Sistemleri İyileştirme Önerileri

Ses Sistemleri İyileştirme Önerileri

Bölüm 5 : Nasıl Test Yapmalıyım ?


Test yapmak bir odyofilin vazgeçilmez aksiyonudur. Bir odyofil olarak en basitinden alacağın bir kabloyu test edersin. Ya da elindeki bir cihaz ile arkadaşının cihazını karşılaştırırsın. Hatta bazen şehirden şehire test turları düzenlersin. Ancak ne olursa olsun , test işinin en güzel tarafı , kazanılan dostluklardır. Yıllar içinde bu hobi vasıtasıyla  o kadar değerli dost kazandım ki. Sadece bu sebeple bile , bu hobi ile ilgilenmekle doğru yoldasın.



 
Konumuza dönersek , peki test yaparken nelere dikkat etmelisin ? 

-        Öncelikle test yapacağın ortam teste müsait ve sessiz olmalıdır. Mesela odanda klima çalışıyorsa kapatmalısın. Ya da kapı , camlar açıksa yine kapatmalı ve dış dünyanın sesini dışarıda bırakmalısın. Ve ses odanın içinde kalmalıdır. 

-        Sistemin ısınmış olmalıdır. Unutma bir sistemin güç düğmesini açtığın anda teste başlaman seni her zaman yanıltacaktır. Çünkü bu tip sistemlerin (hele bir de sistemin transistörlü ise) ısınıp gerçek performansını sergileyebilmesi için en az 15-25 dakikalık zamana ihtiyacı vardır. 

-        Test yapılacak zaman önemlidir. Hassas testler için gece geç saatleri tercih etmelisin. Gece geç saatlerde sistemler bir başka çalar. Bunu tüm odyofiller bilir.  Bunda şehir elektrik şebekesinin kullanım yoğunluğunun azalmasının ve dolayısı ile gün içine göre daha temiz ve stabil elektrik akışının olmasının ; şehir ortamındaki gürültülerin azalmasının etkisi vardır.  Bundan faydalanmalısın. Eğer imkanın yoksa her saat senindir. 

-        Teste başlarken ki hedef ve amacını hiç unutmamalısın. Örneğin asıl isteğin üstlerin açılması ,sesin daha berraklaşması iken , test bittiğinde nur topu gibi sıkı basların olabilir. Nerede rotadan şaştığını anlayamazsın. İşte bu durumda adım adım geriye gitmelisin. Yapmış olduğun her tweak’i geriye alarak , başlangıç noktasına geri dönmeli ve tekrar denemelisin. 

-        Her zaman önce A , sonra B , daha sonra tekrar A pozisyonunu dinlemeden kesin yargıya varmamalısın. Eğer bir kerede kesin yargıya varamadıysan endişe etme. Duyana kadar buna devam etmelisin. Bazı değişiklikler gerçekten minimaldir. Ya da gerçekten bir değişiklik yoktur. Önemli olan plasebo etkisine düşmemektir. Bu sebeple seni etkilemeyen tweak’lerin üzerine bina inşa etmeye kalkmamalısın. 

-        Bazen odyofiller bir araya gelip kör test yaparlar. Gözler bağlanır , bir kişi sistemde değişikliği yapar ve gözleri bağlı olanlara sorulur. Alınan cevaplar birbirinden o kadar zıt ve enteresan olabilmektedir ki. Bu sebeple test işinin subjektif olduğunu ; senin yol haritan için kendi kulağına ve kulak zevkine güvenmek zorunda olduğunu hiçbir zaman unutma. Kulak denilen organımız her insanda aynı yapıdadır ancak aynı hassasiyette değildir. Kulak zarının üzerindeki tüycüklerin titreşmesi ile sesleri duyarız. Bu tüycükler yaşa , şarta , bakıma , sağlığa göre farklı şekilde performans verebilir. Birimizin duyduğunu diğerimiz hiç duyamayabilir. Ya da senden fazlasını duyabilir. Var gerisini sen düşün.

-         Tweakleri uygularken ve test yaparken , bazen istediğin şeyleri alacağını , karşılığında bazı sevdiğin şeyleri de kaybedeceğini bilmelisin. Bu anlarda bir karar vermek durumundasın. İyi bir odyofil işte bu karar anları ile sistemini ileriye taşır. Gidenleri eğer başka bir takım tweak aksiyonları ile  yerine koymayı becerebiliyorsan , binanı inşa etmeye devam etmelisin. Aksi durumda karar senindir. Unutma “ben bunu sevmedim” diyerek vazgeçmek , işin her zaman kolay tarafıdır. Daha ileri gitmek için bazen elindekini bozmayı göze alabilmek gerekir.  

-        Test körlüğü denen bir şey vardır. O kadar sık ve fazla test yapmış ve tek noktaya , saplantılı bir şekilde odaklanmışsındır ki ,  aslında duyman gereken diğer noktaları kaçırmaya başlamışsındır. İşte bunu farkettiğin noktada artık testi bırakmalısın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.