Ses Sistemleri İyileştirme Önerileri

Ses Sistemleri İyileştirme Önerileri

Manyetik Kablo Rezonatörleri , Kablo Stabilizatörleri


Manyetik kablo rezonatörleri , cihaz rezonatörlerinde olduğu gibi aynı mantıkla üretilmiş tweak aletleridir. Kablolarındaki RF (radyo frekans) ve EMI (manyetik parazit) gürültülerini filtrelemek için kullanabilirsin. Ve yine onlar gibi çok etkileyici sonuçları vardır. Örneğin evimdeki bir dinleti sonrası , bir odyofil misafirimin bu konuda sosyal medyada , bir forumda yaptığı yorum şu şekildeydi… 

“…. Burada sistemin nasıl çaldığı konusundan çok , yaptığın tweak’lerin sisteme ne kadar etki yaptığını hissetmekti aslında beni şaşırtan. Zaten sistem bileşenlerin çok uyumlu olduğundan beklediğim sound’u duydum . Sistem çok iyi çalıyor ancak midlerin üst kısımları biraz sert ve hoparlörler olması gerekenden yukarıda gibi bilmiş eleştirilerimi “bir saniye” diyerek Ülker Dido büyüklüğünde ve ağırlığı 5 gramı geçmeyecek bir parçanın yerini 10cm değiştirerek eleştirilerimi çürüttüğüne tanık olduk. Bence mekanik bir ekolayzır yapmışsın tweak’lerinle…

Bu tweak’lerin , kullanıldığı kablo tipi ya da kablonun neresinde kullandığına bağlı olarak (başında ya da ortasında) değişik etkilerini hissedebilirsin. Mesela ben hoparlör kablosunda , hoparlöre yakın kısma taktığımda "sistemin daha eforlu çaldığını ve sahnenin genişleyip ferahladığını" hissederken ; duvardan çoklayıcı prize giden ana güç kablosuna 2 tane taktığımda ise "müthiş bir fokuslanmayı , sahnenin içe doğru derinleştiğini , baslardaki derinliği vs." hissetmiştim

 
Daha bir çok yerde denemeler yapabilirsin.Örneğin diğer denemelerimde şu notları almışım:

- Speaker kablolarında sahne genişleme hissini artırıyor, daha hızlı ve detaylı çaldırıyor hissi veriyor.

- Duvardan gelen ana elektrik kablosuna iki tane birden takınca , fokuslanma artıyor , sahne içe doğru derinleşiyor ve sound yavaşlıyor. Daha analog bir his yaratıyor.

- Diğer kablolarda (power ve interconnect'lerde) yukarıda yazdığım etkilerden çok daha az etki hissediliyor.
 

- Evin sigorta kutusundaki odyofil sigortası üzerine ve altına iki adet koyarsan , vokal fokuslanması etkili şekilde artıyor. Yanında detayların da çok arttığını duyabilirsin.

- Eğer filtre kullanıyorsan , daha dar ve derin sahne istediğinde , filtre kablosunda  da denemeni öneririm.  

Tabii bu etkiler benim sistemimin bana verdiği cevaplardı. Senin sisteminde alacağın cevaplar farklılıklar gösterebilir. Örnekleri detaylı veriyorum ki, denemelerin çeşitli olsun.  

Kabloların üstüne takılan ve manyetik etkiyi sadece dışarıdan gösteren tweak aletleri yok tabii ki. Müzik sinyalini içinden geçirerek de bir takım parazitleri temizlemeye yarayan tweak aletleri de bulunmaktadır. Aşağıdaki resimde örneğini gördüğün bazı tweak aletleri de, sinyal kablosunun bir ucuna takılır ve kablonun diğer ucu da cihaza takılır. Ben yükselteç tarafında kullanmıştım. Kaynak ve ön yükselteç cihazlarımda yaptığım testlerde pek fazla tercih etmemiştim ancak sen deneyebilirsin.

 
Etkisini şöyle anlatabilirim sanırım.Bir televizyon düşün , görüntü uzaktan net ama dikkatli ve çok yakından baktığında görüntünün aslında çok hafif "ikili" olduğunu farkedersin. Bu halini bu küçük alet takılmadan önceki hali olarak farzedebilirsin. Ancak bu aleti takınca görüntüdeki tüm çizgiler , sınırlar netleşecektir. İkili görüntü ortadan kalkıyor ve cam gibi oluyor gibi düşün... Sesteki tüm taşmalar dizginleniyor. Aslında önceden farkında bile olmadığın o taşmaların farkına varacaksın.

 
Bazen kablolar bir tweak aletinin içine sıkıştırılır. Bu tweak aletleri  hem kablo asansörü vazifesi görüp , hem de katlı bilya yapısı sayesinde , içinden geçen sinyali stabilize etmek için kullanılan aletlerdir. Kablo stabilizatörleri özellikle elektrik kablolarında çok etkili sonuçlar vermektedir. Zaten isimleri de cereyan kablosu stabilizatörüdür. Bilya katlarını artırdıkça , harekete karşı daha hassaslaşmakta , oynak yapısı daha artmakta , sese olan etkisi fazlalaşmaktadır. Örneğin yukarıdaki resimde gördüğün 3 katlı stabilizatörün ufak bir parmak dokunuşu ile dans ettiğini düşünebilirsin. Böylelikle kablo içinden geçen elektrik sinyali cihazlara ulaşana kadar bu noktada stabilize ediliyor ve bu da daha sahici gibi (lifelike)  , ayrışmış , arka planı sessiz  bir ses olarak karşında sergileniyor.

 
Bu tweak aletleri o kadar etkilidir ki , sen de onun sana gösterdiği bu prensiplerden yola çıkarak  , aşağıdaki resimde gördüğün gibi tamamı bilyalı katlardan oluşan kendi çözümlerini tasarlayabilirsin. Çok etkili sonuçlara ulaşabilirsin .

 

Bu resimden feyz alman  için tabandan başlayarak katmanları sıralıyorum :

-Zemin
-Tabanda 3 adet bilya ve yuvası
-2 katlı bilya düzenekli özel cereyan stabilizatörü (içinden üzerindeki elektrik filtresinin kablosu geçiyor)
-3 adet bilya ve yuvası
-Manyetik rezonatör (siyah parça)
-Abanoz küp tabakası
-Elektrik filtresi
-Abanoz küp tabakası
-Manyetik stabilizatör (en üstte)
Kısaca elektrik filtresi hem manyetik rezonatörden , hem stabilizatörden geçerken ; 12 adet bilya üzerinde üflesen dans edecek durumda salınacak kıvamda , sisteme giden elektriği filreden geçiriyor.
Şimdi elektriği evinin sigorta kutusundaki odyofil sigortandan geçirip , bu iş için özel döşettiğin  elektrik hattını kullanarak , duvarındaki özel odyofil prizinden  aldığını ;  hemen sonra da daha sisteme göndermeden , bu işlemden geçirdiğini düşün. Ve o stabil elektriği arkada gördüğün kablo asansörleri ile sistemine gönderdiğini hayal et.
Bu felsefeyi ve elektriğin önemini kavrayıp bu tip tweak’lere önem verirsen , seni gerçekten şaşkınlığa sürükleyen bir fark duyacağını garanti edebilirim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.